O3

Çift ayna ve çift prizmayla ışığın girişimi

deney masasi

Deney düzeneği Şekil 1 de görüldüğü gibi sırasıyla laser kaynağı (632.8 nm He-Ne Laser), ince kenarlı mercek (f=5cm) , Fresnel aynası (çift ayna) ve bunlardan yaklaşık 2-5 metre uzaklığa ekran konur.

Laser demeti aynanın her iki yanına düşecek şekilde ayarlanır. Bir karanlık bölgeye ayrılmış iki ışık noktasının ekranda görülmesi gerekir. Daha sonra ayna arkasındaki vidayı çevirerek iki ışık noktası yaklaştırılır. Girişim deseni elde edilir.

Deney.....

Girişim deseninin oluşumu

girisimdeseni

Yukardaki şekilde girişim deseni rahatlıkla görülmektedir. Merkeze yakın bir yerden seçilen saçak referans alınarak. x1 , x2, x3 uzaklıkları ölçülür. Burada biz karanlık saçakları ölçeceğiz.

girisim deseni

Amacımız olan dalga boyunu bulmaya son bir adım kaldı. Karanlık saçaklar yani minimumlar arasındaki uzaklığı ölçtüğümüz için (aydınlık saçaklarda ölçülebilirdi.) formülümüz

x=(n+1/2) lambda*a*d

bu şekildedir. n, x ,a (ayna ekran arasındaki mesafe) bilinmektedir.Son olarak iki zahiri ışık kaynağı arasındaki d uzaklığını bulursak dalga boyunu elde ederiz.

Zahiri ışık kaynakları arasındaki mesafeyi bulalım. Zahiri ışık kaynaklarını daha iyi anlamak için şekle bakalım.

zahiri ışık kaynağı

Yukarıda da görüldüğü gibi fresnel aynasının iki kısımlı olmasından dolayı bu iki aynanın arkasında iki görüntü vardır.

ışık kaynağı ayna

Bu da iki ışık kaynağı ve ya zahiri (sanal) ışık kaynağı gibi davranmasına neden olur. Aynanın arkasında sanki iki ışık kaynağı vardır. Q1 ve Q2 nin adlarının zahiri olmasıda bundan kaynaklanır .

Q1 ve Q2 arasındaki d mesafesini bulalım. Bunun için serway kitabındaki 37. bölümdeki young çift yarık deneyinden yararlanılabilir. Düzenekler benzerdir. 37.4 şekline benzer olarak,

ısşık kaynağı ayna

a ekran ile ayna arasındaki mesafedir. r1 ve r2, ışık kaynakları ile ekran arasındaki mesafedir. d ise ışık kaynakları arasındaki mesafedir. r1, r2 ve a birbirlerine yakın değerlerdir. Yaklaşık eşittirler.

Deney föyündeki şekil 1 i anladıktan sonra,

Yıkıcı (karanlık saçaklar) bir girişim için,

x=(n+1/2) lambda*a*d

sağlanması gerekiyor demiştik. Aynanın arkasında kalan bu d mesafesi nasıl ölçülebilir. Normalde aynanın arkasına girip doğrudan bir ölçüm yapmak imkansızdır. O halde yardımcı bir alet kullanıp bunu dolaylı yönden ölçebiliriz.

Mercekler

Burada bize yardımcı olarak 30 cm odak uzaklığına sahip bir merceği ayna ile ekran arasına koyacağız.

Bilindiği gibi

mercek

yukardaki mercek sisteminde sol taraftaki cisim ve sag taraftaki görüntü ise,

1/f=1/u+1/u1

merceğin büyütmesi ise

u1/u = - G/d

formülü ile verilir. Görüntü ters olduğundan bu formül,

u1/u = G/d

olarak da yazılır. Benzer olarak zahiri ışık kaynağı ve ekran arasına mercek konulursa görüntü oluşur. Yukarıdaki formüller burada da geçerlidir.

mercek

Hatta bu iki formül birleştirilirse u dan da kurtulabiliriz. (u yu ölçemeyiz!!)

Sonuç

d = G*f/ (u1-f)

çıkacaktır. (Bu hesap basittir. Kendinizin denemenizi öneririm)

Sanırım hesaplamamız gereken herşeyi bulduk. Sonuç bize lamda dalga boyunu yani laser in dalga boyunu verir.Aslında amacımız girişim olayını gözlemlemek ve ışığın dalga davranışını gözlemlemek tabiki. Bunuda formülü sınamak ve dalga boyunu bulmak ile yaptık.Bu da dolaylı yönden amacımız oldu.

laser

Fresnel Çift Prizması

Eğer buraya kadar yapılanları anladıysanız fresnel çift prizmasıyla yapacağımız deneyde yukardakinin birebir kopyasıdır.

fresnel prizması